Patrocle este un maidanez al carui statut si alura sunt parca special destinate sa contrazica imaginea celebrului catel din livada Lizucai.

Ajuns prin propriile forte si strategii sef de haita, isi duce cu demnitate si chiar cu un aer de superioara blazare, viata lui de "caine derbedeu ", dupa cum l-a botezat o colega.
Adesea ma intalnesc cu el pe aleea principala care traverseaza livada de meri si se sfarseste, hat departe, la poalele celor doi castani. Inca din departare ii poti remarca tinuta de luptator infipt bine in cele patru picioare. Blana roscata cu o pata mare, alba pe pieptul bine facut, il scoate in evidenta din prima clipa.
Ne indreptam unul spre celalalt. Eu, facandu-ma ca nu-l vad, el, ignorandu-ma pur si simplu in mersul lui asemanator unui trap sacadat. Priveste inainte preocupat. Doar cand ne intersectam, isi freaca de mine blana plina de scaieti si coada stufoasa. Asta asa, ca din intamplare. Isi continua mersul ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Eu insa, deja, trag cu coada ochiului. La vreo sapte, opt pasi departare, se opreste si isi intoarce capul pentru a evalua efectul produs. Evident, nu rezist si il chem pe nume. Vine langa mine si stiu ca cel mai mult ii place sa-l mangai intre urechi. Se multumeste chiar si cu o singura mangaiere, nu se gudura si pleaca demn la treburile ce-l asteapta spre rezolvare. Cred ca ar fi in stare sa renunte la o intreaga punga de oase pentru mangaierea asta. N-am ce-i face, asta-i Patrocle, sef de haita si caine derbedeu.
5